De gedoodverfde Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump vindt de Brexit ‘fantastisch’ en noemt het vertrek uit de EU een ‘goed ding’.
Trump deed zijn uitspraken vrijdagochtend in het Schotse Ayrshire op de opening van het Trump Turnberry Golf Resort dat hij enkele jaren geleden kocht. Tegen de BBC zei Trump, die zijn sympathie voor een Brexit nooit onder stoelen of banken heeft gestoken, dat de Britten “hun land teruggepakt hebben”.
Bij eerdere gelegenheden toonde Trump zich voorstander van een Brexit omdat immigratie “vreselijke gevolgen voor Europa heeft gehad”. Trump noemde toen ook de bureaucratie als een reden om de Unie te verlaten.
Uiteenlopende reacties
Logischerwijs lopen de reacties op de Brexit sterk uiteen. Wereldwijd, maar ook in Nederland. Spreekt Geert Wilders van “Independence Day”, daar noemt premier Mark Rutte de uitslag “teleurstellend” en heeft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem het over een “nieuwe werkelijkheid.” Ook Nederlandse economen hebben hun zegje klaar.
Verenigd Koninkrijk koerst af op recessie
Volgens hoogleraar economie aan de Erasmus School of Economics Bas Jacobs is de kans zeer groot dat het Verenigd Koninkrijk in een recessie belandt. Jacobs twijfelt er sterk aan of Londen nog wel kan doorgaan als Europees financieel centrum. En dat treft ook banken, bedrijven en particulieren in Nederland, aldus de hoogleraar die erop wijst dat de verwevenheid met de Britse financiële sector veel groter is dan die ooit is geweest met Griekenland.
Onzekerheid is troef
Jacobs denkt dat door die verwevenheid problemen van de Britse financiële sector hoe dan ook doorsijpelen naar de EU en Nederland. Vooral het feit dat het Verenigd Koninkrijk alle handelsverdragen die het in EU-verband had opnieuw tegen het licht moet houden en over moet heronderhandelen noemt Jacobs een "onzekerheid waar Nederlandse bedrijven last van kunnen krijgen."
Pensioenfondsen gaan pijn voelen
Het kan nog wel even duren voor die gevolgen echt voelbaar zijn, denkt Sweder van Wijnbergen, hoogleraar economie aan de Universiteit van Amsterdam. Volgens Sweder van Wijnbergen duurt die uittreding weliswaar nog zeker twee jaar, maar leidt die onzekerheid nu al tot problemen op de financiële markten. Wat onvermijdelijk problemen gaat opleveren voor de Nederlandse pensioenfondsen.
Stijgende werkloosheid
Dat die onzekerheid de economie kan fnuiken, bevestigt Lex Hoogduin, hoogleraar economie van de Universiteit van Groningen: "Het zet de groei onder druk en zal de werkloosheid laten oplopen." Volgens hoogleraar financiële economie aan de Universiteit van Tilburg Sylvester Eijffinger is het gedaan met Londen als financieel centrum: "Japan en China zullen écht niet meer daar investeren."
Bron: Z24/ANP
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl